360º Bullying: en els teus ulls

Comments are off.

Autor/s: Raquel Caballero, Mònica Moreno i Abel Castilla

Institut Santa Eulàlia. Terrassa

Tipus de bona pràctica: Projecte de conscienciació i sensibilització per la prevenció de situacions de bullying entre adolescents.

Descripció

Les gravacions d’experiències immersives 360º

A partir de la tecnologia 360°, es generen vídeos immersius on es fan recreacions de situacions d’assetjament escolar (bullying) en totes les seves variants: virtual, social, sexual, etc. 

D’aquesta manera, alumnat de cicles formatius d’imatge i so treballen l’enregistrament i la postproducció de vídeo 360° com a tecnologia innovadora i, per altra banda, prenen consciència del patiment de persones que han viscut el bullying en primera persona a partir del visionat d’aquests vídeos (experiència immersiva) amb ulleres de realitat virtual (VR). El procés de gravació i postproducció dels vídeos està coordinat pel professor Abel Castilla.

Narrativa immersiva

Tant la realitat immersiva com la realitat virtual zona una eina de simulació per treballar situacions d’abús i conscienciar a les parts implicades. A partir del mòdul 10 d’Anglès tècnic (curs 2018-19) i/o  la tutoria de Grau Mitjà (curs 2019-20), coordinada per Mònica Moreno, es treballen guions sobre diferents situacions de bullying.  L’alumnat exposa situacions viscudes i d’aquesta recollida d’idees es treballen les especificitats de la creació de guions per narratives immersives.

Col·laboració amb l’equip de Guaites #aquiproubullying

En el projecte també han participat l’equip de Guaites (#aquiproubullying) que coordina Raquel Caballero, professora del centre, membre de l’equip d’orientació educativa. El grup de Guaites, tenen la missió de formar-se en sensibilització, prevenció i actuació per prevenir l’assetjament escolar i el bullying que se’n pugui derivar, així com fer ús d’eines i estratègies per sensibilitzar la comunitat educativa,  a banda de formar part en la resolució dels conflictes. En el curs 2018-19 va començar aquesta acció de sensibilització amb els vídeos 360º. Aquests materials s’han posat a disposició de l’equip de GUAITES per mostrar-los en diferents tutories dels grups ESO i Batxillerat del centre. Els vídeos mostren el que sent una persona que pateix bullying en una experiència immersiva en 360º.

El projecte d’innovació pedagògica #aquiproubullying, és una iniciativa del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per sensibilitzar, prevenir i actuar vers l’assetjament escolar des d’una perspectiva de resolució dels conflictes. 

En el nostre centre la implementació d’aquest projecte en el curs 2018-19, va implicar la creació d’un equip impulsor i d’un grup d’alumnes implicats definits com l’equip de GUAITES. Aquesta activitat de formació i d’implementació per part dels alumnes, implicats esdevé en un aprenentatge i servei comunitari (APS), que tindrà com a finalitat sensibilitzar, detectar i aturar possibles situacions d’assetjament i altres accions que dificultin les relacions entre iguals.

LINKS

Quina és la finalitat?

  • Enregistrament en vídeo amb càmeres 360º.
  • La postproducció de vídeos en 360º.
  • Guions per narratives immersives.
  • Conscienciació i sensibilització sobre el bullying
  • Prevenció de l’assetjament escolar.
  • Treballar l’empatia.

Competències que treballa

CAPACITATS CLAU: l’autonomia, la innovació, l’organització del treball, la responsabilitat, la relació interpersonal, el treball en equip i la resolució de problemes.

A qui va dirigit?

Formació professional i E.S.O.

Accedeix als materials